Saturday, October 08, 2011

am confused

Saturday, October 08, 2011
sudah beberapa malam aku x dapat melelapkan mata

berfikir panjang ... berfikir lagi ... lagi ... dan lagi


eh lupa, mula-mula kena beritahu dulu ...

alhamdulillah, I got the scholarship.

what scholarship? ala ... yang aku kata susah nak mampus interview dier tueee ... n bagaimana aku boleh mohon tu ...

alhamdulliah, praise to Allah ... I'm heartily thankful for the unceasing prayers from my loving parents ... alhamdulillah


bila dapat surat tawaran beberapa minggu lepas, memang rasa seronok ... namun perasaan itu lama-lama pudar .... chewahhhh ... tetap hepila, tapi banyak kene pk! adeiiii

sekarang aku keliru, sambung belajar dalam atau luar negara?

mula-mula, memangla hati teringin melanjutkan pelajaran di luar ... siapa yang x nak kan? main salji woooo! ahahahha ... x la itu jer, more on getting the knowledge and of course gaining the experiences yang mungkin x dapat bila belajar dalam malaysia ...

lecturers suggest studying at the US as this field of study, educational technology is the best there and many of them studied there

tapi, banyak kena buat b4 dapat belajar di sana, especially US iaitu:

1) ambil ujian BI: IELTS/TOEFL
2) ambil ujian dalam BI, khusus untuk belajar d US: GRE
3) Mohon before datelines

jadi, aku berat hati untuk belajar di luar sebab:

1) class preparation fees for IELTS/TOEFL jer dah cecah around RM700-800, yuran ujian tu lagi dalam RM500

2) yuran ujian GRE dalam RM500 (kalu aku x capai standard/requirement ujian2 ne yang uni tu nak? x ker rugi pulakkan? huhuuhuh)

3) pening pasal: bile nak atur jadual amek kelas persedian untuk ujian2 ne, nak amek ujian2 ne lagi, nak kejar dateline universiti luar negara tu lagi, tambah2 aku dengan kurang pendapatan lagiiii .... aiisshhhhhhh (tambah pulak kalu dah buat semua, surat tawaran dah dapat, KPT plak kate xdak duit nak antar luar camner? ---sambung dalam la sonang! hehehe)

memang mak ayah aku sanggup tanggung ... tapi, hati x sedap ... tua dah ne, x kan mak ayah nk hulur duit lagi kan? maluuuuu ... huhuhu


jadi,

aku dah decide beberapa hari lepas untuk sambung di UPM, dah cari supervisor, research interest pon kene dgn supervisor yang aku nak tu. wah ... best! tambah2 plak my lil bro belajar kt uniten, leh la kami sewa umah sekali. best berkali2 ganda! lagi satu, bile aku kawen nanti, sonangla laki aku nak mai! supa dupa best! muahahhahahahah

jadi,

aku emel one of my lecturer untuk sampaikan hasrat aku n tanya pendapat.

He said:

"I always encourage our ASTS holders to apply a PhD place abroad, especially in the US. Since you are given the once-in-a-lifetime opportunity, i would really like you to go there."

alamak ... ayat "you are given the once-in-a-lifetime opportunity" tu benar2 menggugat perancangan yang aku dah buat!

maka, dilema aku berterusan ...

banyak pendapat dah aku mintak, mak ayah, lil bro n sis, senior d US ...

betul, remeh nak belajar di luar negara, banyak kene urus, banyak kene gune duit ... tapi, my lil sis kate, "high risk, high return" ... memang tepat sekali! :)

keputusan di tangan aku ... I'm praying for the best. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui yang lebih baik untukku. sekarang, aku hanya merancang, biarlah Dia yang menentukan


mengharap yang terbaik,

No comments:

katakanlah ♥ say anything © 2017