Pages

Thursday, August 11, 2011

bertemu dan diduga

Thursday, August 11, 2011
minggu depan aku ada sesi temuduga

satu sesi yang bakal mengubah masa depan aku

besar kan? kan? perasaan? sangat gembira sebab dapat di shorlisted dan layak untuk ditemuduga

tapi, lebih kepada perasaan TAKUT!

lama dah aku x p temuduga besar macam ne. last temuduga untuk biasiswa SHELL lepas matrik dulu. alhamdulillah aku dapat biasiswa shell tu n I got to know that among the 30 interviewees, only 3 of us got the scholarship. alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi :)

alhamdulillah, dapatlah biasiswa minyak walaupun aku amek degree jadik cikgu. ramai orang pelik, aik .. degree pendidikan, tapi biasiswa dari syarikat minyak. aku pon terangkan yang ini adalah usahasama kerajaan negeri SABAH dengan SHELL untuk menaja pelajar dari sabah melanjutkan pelajaran :) dan mungkin shell amek minyak dr sabah ... hehe ;p


so, how did I got the interview?

I didn't know about the vacancy but my supervisor told me if I'm interested in applying and of course am really into it!

After completing the application online, I need to write a proposal ... I did it in one week just like my supervisor asked me, but then I need to add few things here and there ... and it's not a big problem but I got sick. I had sore throat, running nose and almost got fever ... I stayed at home during the early days of ramadhan

then,

on thursday (04/08/11), I got a call from my supervisor that I need to submit the application form that afternoon because they will be a shortlisting the next morning! uwaaaa ... am at home resting on my bed!

aku terfikir jugakla sikit2, kalu sampai lecturer aku call mtk aku hantar jugak2 borang permohonan tu, rugi besarlah aku kalu aku x mohon kan? kan? jadik aku kumpul tenaga la kan dan pergi ke ofis

sampai ofis, aku siapkan apa yang patut dan aku sedar, alamak! borang untuk pengadil yang kedua belum bagi pon kat co-supervisor aku! aduii ... dalam kol 3 aku p jumpa co-supervisor aku untuk meminta jasa baik beliau menjadi referee

alhamdulillah dia ada dan sudi menjadi pengadil. kemudian dia tanya apa lagi yang aku sertakan dalam permohonan tu? aku katala benda basic yang dia mtk, sijil2 macam biasa la kan. then lecturer aku tanya, all the papers and articles yang aku dah tulis, ada sertakan x? aku kata x dak pulak. then bila lecturer aku cek articles yang aku dah list kat resume, dia kata kurang satu ne .. adei, camner plak aku leh tertinggalkan... huhu. so, lecturer aku yang amat baik dan murah hati mintak aku bawak laptop n yang lain2 edit resume dan print kat bilik dia ... dan lecturer aku tolong sediakan semua artikel yang aku pernah tulis untuk disertakan bersama

dalam kol 4 macam tu, dah setel dan alhamdulillah aku dah tulis 9 artikel rupanya :) lecturer aku siap bagi satu fail clear holder lagi untuk letak semuanya beserta borang permohonan, sijil, resume dengan semua artikel supaya lebih PRESENTABLE katanya :)

TQVM Dr INU!

bila hantar borang tersebut kepada supervisor aku, aku macam terjanji pulak aku akan siapkan proposal yang terbengkalai tu dan hantar esok pagi, awal pagi la kan sebab diorang nak buat shortlisting dah

aku pon konon2 nak siapkan malam tu, bukan x dpt, tp aku x buat ... tapi, alhamdulillah aku sempat siapkan lepas subuh.

pagi tu, aku terima lagi satu sms dari supervisor aku untuk hantar jugak proposal tu ... alhamdulillah by 9 am, I manage to submit the proposal which means that my application is complete :) together with extra points from my articles :)

also, my supervisor said that am the only applicant with published articles in journals and also proceedings ... alhamdulillah :)

then, on 09/08/11, I got a call from HR that I got an interview next week

there will be only 3 interviewees and only 1 or 2 will get it. also, my supervisor had asked me to get ready coz it might be a group interview ... aigoo .. tatut tatut ...



currently am getting ready for my BIG interview ...

aku berdoa semoga aku murah rezeki dan dipermudahkan segalanya dalam temuduga itu nanti :)

dan semoga aku berjaya di dunia dan juga di akhirat nanti ... amin


p/s: TQVM Dr. MA!


tulisan sebagai kenangan dan ingatan,


3 comments:

aminatulmimi ismail said...

interview post apa? jadi lecturer usm ke?

llizam said...

post lecturer. tapi interview utk fellowship rancangan latihan kakitangan akademik. maknanya biasiswa utk sambung phd dan selepas itu berkhidmat sbg lecture usm.

aminatulmimi ismail said...

bestnya.. nak gak.. dekat dengan rumah....

katakanlah ♥ say anything © 2017