Wednesday, October 12, 2011

dare to dair?

Wednesday, October 12, 2011
xoxo,

Saturday, October 08, 2011

am confused

Saturday, October 08, 2011
sudah beberapa malam aku x dapat melelapkan mata

berfikir panjang ... berfikir lagi ... lagi ... dan lagi


eh lupa, mula-mula kena beritahu dulu ...

alhamdulillah, I got the scholarship.

what scholarship? ala ... yang aku kata susah nak mampus interview dier tueee ... n bagaimana aku boleh mohon tu ...

alhamdulliah, praise to Allah ... I'm heartily thankful for the unceasing prayers from my loving parents ... alhamdulillah


bila dapat surat tawaran beberapa minggu lepas, memang rasa seronok ... namun perasaan itu lama-lama pudar .... chewahhhh ... tetap hepila, tapi banyak kene pk! adeiiii

sekarang aku keliru, sambung belajar dalam atau luar negara?

mula-mula, memangla hati teringin melanjutkan pelajaran di luar ... siapa yang x nak kan? main salji woooo! ahahahha ... x la itu jer, more on getting the knowledge and of course gaining the experiences yang mungkin x dapat bila belajar dalam malaysia ...

lecturers suggest studying at the US as this field of study, educational technology is the best there and many of them studied there

tapi, banyak kena buat b4 dapat belajar di sana, especially US iaitu:

1) ambil ujian BI: IELTS/TOEFL
2) ambil ujian dalam BI, khusus untuk belajar d US: GRE
3) Mohon before datelines

jadi, aku berat hati untuk belajar di luar sebab:

1) class preparation fees for IELTS/TOEFL jer dah cecah around RM700-800, yuran ujian tu lagi dalam RM500

2) yuran ujian GRE dalam RM500 (kalu aku x capai standard/requirement ujian2 ne yang uni tu nak? x ker rugi pulakkan? huhuuhuh)

3) pening pasal: bile nak atur jadual amek kelas persedian untuk ujian2 ne, nak amek ujian2 ne lagi, nak kejar dateline universiti luar negara tu lagi, tambah2 aku dengan kurang pendapatan lagiiii .... aiisshhhhhhh (tambah pulak kalu dah buat semua, surat tawaran dah dapat, KPT plak kate xdak duit nak antar luar camner? ---sambung dalam la sonang! hehehe)

memang mak ayah aku sanggup tanggung ... tapi, hati x sedap ... tua dah ne, x kan mak ayah nk hulur duit lagi kan? maluuuuu ... huhuhu


jadi,

aku dah decide beberapa hari lepas untuk sambung di UPM, dah cari supervisor, research interest pon kene dgn supervisor yang aku nak tu. wah ... best! tambah2 plak my lil bro belajar kt uniten, leh la kami sewa umah sekali. best berkali2 ganda! lagi satu, bile aku kawen nanti, sonangla laki aku nak mai! supa dupa best! muahahhahahahah

jadi,

aku emel one of my lecturer untuk sampaikan hasrat aku n tanya pendapat.

He said:

"I always encourage our ASTS holders to apply a PhD place abroad, especially in the US. Since you are given the once-in-a-lifetime opportunity, i would really like you to go there."

alamak ... ayat "you are given the once-in-a-lifetime opportunity" tu benar2 menggugat perancangan yang aku dah buat!

maka, dilema aku berterusan ...

banyak pendapat dah aku mintak, mak ayah, lil bro n sis, senior d US ...

betul, remeh nak belajar di luar negara, banyak kene urus, banyak kene gune duit ... tapi, my lil sis kate, "high risk, high return" ... memang tepat sekali! :)

keputusan di tangan aku ... I'm praying for the best. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui yang lebih baik untukku. sekarang, aku hanya merancang, biarlah Dia yang menentukan


mengharap yang terbaik,

Tuesday, October 04, 2011

I'm officially engaged?

Tuesday, October 04, 2011
nope. jauh panggang dari api.

sebenarnya,

I'm officially jobless!

dimanakanku cari kerja?

pelik. walaupun sekarang aku tiada sumber kewangan bulanan, namun aku sudah ada kerja untuk beberapa tahun akan datang


hebatkan perancangan Allah?

alhamdulillah,

Wednesday, September 21, 2011

menzahirkan

Wednesday, September 21, 2011
perancangan ...


semoga dipermudahkanNya ... amin

Sunday, September 18, 2011

dekat dan jauh

Sunday, September 18, 2011
yang dekat, terasa jauh sangat ...

yang jauh, terasa dekat di hati ...


banyak kerja belum selesai, cuti dari hari jumaat, 'hampeh' aku tak buat kerja pun ...

kenapa? aku pun pelik ... kenapa ya? malas barangkali *sigh*


a paper to JTPM on hold, another paper to IMETC 2011 need to be done by tomorrow!

amendments for my thesis need to be done too by next week!


berusahalah!

i miss you

Like Crazy!



xoxo,

Thursday, September 15, 2011

dear friend,

Thursday, September 15, 2011

"I'm tired of people who are like hot and then cold, one day they will talk to you like there is no tomorrow and make you feel important and probably make you fall for them, and then one day it is like you don’t even exist in their life…they ignore you like they are having an amnesia or something…its like they are no where to be found, its like they’re playing mind games…people are so confusing"

-can't remember the source of this quote, surely I googled them :)


dear friend,

I have an extravaganza news to share with you! sadly, you're not here with me ... you didn't bother to care anymore ...


dear friend,

take care cause' I really care, I do ...


xoxo,

Wednesday, September 14, 2011

finally...

Wednesday, September 14, 2011
akhirnya, belum dapat hantar thesis for examination lagi

baru dapat jumpa supervisor (SV) sekali lagi for the final comments

no major changes said him, but for me, manyak jugak laaaaaa ... ahhahahah

tapi, target by next week hantar for the very final checking and then by the end of this month for examination. inshaAllah.


harap-harap dapat konvo mac tahun depan, inshaAllah. rancangnya, lepas konvo nak balik kampung sebulan sebelum sambung belajar lagi

rasa-rasa macam nak balik awal lagi.
lepas hantar final thesis for graduating, terus balik kampung, lagi bagus! balik penang semula for convo only ... chewaahhh ... hehe

balik kampung untuk kemas apa yang patut sebab kena pindah dah dari rumah penyelia asrama di sekolah. bapak pencen bulan 12 tahun depan. so, bantu ummi apa yang patut, tinggal pindah jer nanti

banyak lagi need to be done after that

ape2pon,

alhamdulillah :)

Monday, August 22, 2011

learning before going

Monday, August 22, 2011
learning how to perform airasia mobile check-in before going back home!

alhamdulillah ... akhirnya, balik kampung!




xoxo,



Thursday, August 18, 2011

justin bubur?

Thursday, August 18, 2011
ada peniaga yang menamakan dan menjual bubur lambuk "justin bubur" hahahaha

credit to : cahayachenta

fanatik justin bieber barangkali?

aku?

mula-mula, NO! big NO! geli kot ... kemon lah! budak lagi kot, lagu pon ... duk baby2 jerr ... hahahah

tapi, lama2 dengar ... alamak aih ... sodap pulak lagu baby ne ... justin bieber panggil aku baby ker? :p

opps ... memang lagu baby dah lame .. sorryla I ketinggalan ;p

my lil sis lah ne, die la yg duk dengaq, aku pon terikut suka ...


tambahan plak bile dengar JB nyanyi lagu that should be me live sungguh sedap ... nyum2 ... ops, poselah!



that should be me, holding your hand

that should be me, making you laugh

that should be me, this is so sad ...


that should be me,


Tuesday, August 16, 2011

baru selesai

Tuesday, August 16, 2011
baru selesai ditemuduga

perasaan selepas keluar dari bilik temuduga?

hilang keyakinan ... aku rasa macam seakan-akan kompem x dapat ...

sedeh ...

sebab? sebab dah jadik macam defend proposal pon ada ... adeiii ...

x sangka plak prof dari kejuruteraan tu nak tanye sampai macam tu sekali ...

cerita-cerita pengalaman orang lain dan juga lecturer x pernah lagi aku rasa aku dengar kene tanye pasal proposal diorang sampai mcam tu sekali ...

patut interview utk biasiswa kan ... aku pun pelik ... aku dapat rasa dari pertanyaan mereka yang diorang x nak taja aku pon ... huhuhuhu

xperla ...

Allah lebih mengetahui apa yang lebih baik untuk aku

:) life must go on



keep on moving,


Thursday, August 11, 2011

bertemu dan diduga

Thursday, August 11, 2011
minggu depan aku ada sesi temuduga

satu sesi yang bakal mengubah masa depan aku

besar kan? kan? perasaan? sangat gembira sebab dapat di shorlisted dan layak untuk ditemuduga

tapi, lebih kepada perasaan TAKUT!

lama dah aku x p temuduga besar macam ne. last temuduga untuk biasiswa SHELL lepas matrik dulu. alhamdulillah aku dapat biasiswa shell tu n I got to know that among the 30 interviewees, only 3 of us got the scholarship. alhamdulillah, rezeki Allah nak bagi :)

alhamdulillah, dapatlah biasiswa minyak walaupun aku amek degree jadik cikgu. ramai orang pelik, aik .. degree pendidikan, tapi biasiswa dari syarikat minyak. aku pon terangkan yang ini adalah usahasama kerajaan negeri SABAH dengan SHELL untuk menaja pelajar dari sabah melanjutkan pelajaran :) dan mungkin shell amek minyak dr sabah ... hehe ;p


so, how did I got the interview?

I didn't know about the vacancy but my supervisor told me if I'm interested in applying and of course am really into it!

After completing the application online, I need to write a proposal ... I did it in one week just like my supervisor asked me, but then I need to add few things here and there ... and it's not a big problem but I got sick. I had sore throat, running nose and almost got fever ... I stayed at home during the early days of ramadhan

then,

on thursday (04/08/11), I got a call from my supervisor that I need to submit the application form that afternoon because they will be a shortlisting the next morning! uwaaaa ... am at home resting on my bed!

aku terfikir jugakla sikit2, kalu sampai lecturer aku call mtk aku hantar jugak2 borang permohonan tu, rugi besarlah aku kalu aku x mohon kan? kan? jadik aku kumpul tenaga la kan dan pergi ke ofis

sampai ofis, aku siapkan apa yang patut dan aku sedar, alamak! borang untuk pengadil yang kedua belum bagi pon kat co-supervisor aku! aduii ... dalam kol 3 aku p jumpa co-supervisor aku untuk meminta jasa baik beliau menjadi referee

alhamdulillah dia ada dan sudi menjadi pengadil. kemudian dia tanya apa lagi yang aku sertakan dalam permohonan tu? aku katala benda basic yang dia mtk, sijil2 macam biasa la kan. then lecturer aku tanya, all the papers and articles yang aku dah tulis, ada sertakan x? aku kata x dak pulak. then bila lecturer aku cek articles yang aku dah list kat resume, dia kata kurang satu ne .. adei, camner plak aku leh tertinggalkan... huhu. so, lecturer aku yang amat baik dan murah hati mintak aku bawak laptop n yang lain2 edit resume dan print kat bilik dia ... dan lecturer aku tolong sediakan semua artikel yang aku pernah tulis untuk disertakan bersama

dalam kol 4 macam tu, dah setel dan alhamdulillah aku dah tulis 9 artikel rupanya :) lecturer aku siap bagi satu fail clear holder lagi untuk letak semuanya beserta borang permohonan, sijil, resume dengan semua artikel supaya lebih PRESENTABLE katanya :)

TQVM Dr INU!

bila hantar borang tersebut kepada supervisor aku, aku macam terjanji pulak aku akan siapkan proposal yang terbengkalai tu dan hantar esok pagi, awal pagi la kan sebab diorang nak buat shortlisting dah

aku pon konon2 nak siapkan malam tu, bukan x dpt, tp aku x buat ... tapi, alhamdulillah aku sempat siapkan lepas subuh.

pagi tu, aku terima lagi satu sms dari supervisor aku untuk hantar jugak proposal tu ... alhamdulillah by 9 am, I manage to submit the proposal which means that my application is complete :) together with extra points from my articles :)

also, my supervisor said that am the only applicant with published articles in journals and also proceedings ... alhamdulillah :)

then, on 09/08/11, I got a call from HR that I got an interview next week

there will be only 3 interviewees and only 1 or 2 will get it. also, my supervisor had asked me to get ready coz it might be a group interview ... aigoo .. tatut tatut ...



currently am getting ready for my BIG interview ...

aku berdoa semoga aku murah rezeki dan dipermudahkan segalanya dalam temuduga itu nanti :)

dan semoga aku berjaya di dunia dan juga di akhirat nanti ... amin


p/s: TQVM Dr. MA!


tulisan sebagai kenangan dan ingatan,


Tuesday, August 02, 2011

i want hang!

Tuesday, August 02, 2011


xo,

Monday, August 01, 2011

salam ramadhan

Monday, August 01, 2011


selamat menyambut ramadhan,

Wednesday, July 27, 2011

the proposal

Wednesday, July 27, 2011
alhamdulillah, managed to finish a proposal for my phd.

what? phd? doctor of philosophy? yep, kelakar pon ada bila fikir balik sebab thesis master pon belum hantar ... uhuk3 ... dah buat proposal untuk phd? hehe

terus terang aku sendiri pun seram sejuk bila nak buat proposal ne, tapi bila my supervisor asked me to get it done in one week, I felt the excitement and challenged myself. alhamdulillah ... betul2 satu minggu siap. actually aku boleh siapkan kurang dari seminggu, tapi ... ntahla, dah habit agaknya, last minute jugak siap ... ishhh ... huhuhu. nanti sikit2 kena berubah, SAY NO to PROCRASTINATION! chaiyok!

hopefully i'll manage to apply on time though ... xperla, x sempat apply for that position pon, am still gratefull and inshaAllah memang nak terus sambung belajar lagi

I need to keep the momentum ... and keep on moving ...

hopefully am able to continue doing scientific research and the beautiful art of academic writing in the future ... amin :)

*finishing the final draft of my master thesis and wait for Sept to submit

berusahalah!

reminiscence

received


sticky notes for our remembrance :)


delivering The Love of A King in One Day


we'll always keep in touch!

xo,


Tuesday, July 26, 2011

sweet secret

Tuesday, July 26, 2011


*semalam saya mimpi awak lagi! kamu senyum ... oh, so sweet :)

xo,

Monday, July 25, 2011

keliru

Monday, July 25, 2011
dia kata aku keliru

dia kata aku fikir terlalu mendalam

-hahaha-

dia kata aku membebankan diri sendiri



aku kata sebab perasaan yang terlalu ...

aku tanya, aku soal

tiada jawapan

tergantung ...


-aku bose, bose, bose ... ahhh .. serabut wey ...


aku yang masih mampu tersenyum,

Thursday, July 21, 2011

panggilan

Thursday, July 21, 2011
hari ini terpanggil untuk menulis entry ini selepas membaca post yang sangat-sangat menarik dan penuh maklumat yang boleh diguna pakai daripada Pn. Xora

bila baca post Pn. Xora, terus rasa mahu kahwin dengan segera! ahahhaha.

mula-mula follow blog beliau "Dia Terima Nikahnya" sebab banyak sumber maklumat tentang persiapan perkahwinan yang dikongsi, bukan setakat gambar dan coretan, tetapi juga kertas kerja, skrip emcee, tentatif hari perkahwinan dan visual bagi susunan dalam dewan masa hari perkahwinan. menarik bukan? berkongsi sampai begitu sekali. terima kasih!

sangat tertarik/admire dengan planning dan organized nyer lah pn. xora ne! harap2 dapat plan dengan elok dan juga terorganized selepas kahwin nanti! *berangan mode* ahahahhaha


p/s: perancangan perkahwinan masih samar-samar. tambahan lagi diri yang masih belajar jauh dari kampung, terpaksalah berharap pada ummi untuk membantu ;)

sayang,

Wednesday, July 20, 2011

kenapa?

Wednesday, July 20, 2011
kenapalah aku gatal sangat nak bukak balik FB?

kan dah terbaca, kan dah tertahu ... sedehnyerrr

lupekanlah ek, teruskan kehidupan dan perjuangan hidup!

berusahalah!

xo,

Thursday, July 14, 2011

an education

Thursday, July 14, 2011


i feel old, but not wise,

Wednesday, July 13, 2011

transforMe into 3D!

Wednesday, July 13, 2011
watched transformer 3 in 3D @ Qbay mall with my lil sis last monday night. the movie was breathtaking! my favorite part was when shia in bee, then out of bee, then in bee again-scene! awesome! hahahahaha

bila balik rumah, rasa x puas, tengok pulak transformer 2 in my laptop! ahahahah -fanatic ey? ;p

hairan jugak bila ada yang kata transformer 3 boring dan banyak cakap ... hmmmm ... ada jugak yang kata tertidur masa menonton ... hmmmmm ... camner tu ek? hahhahahah ... lain orang lain la kan pandangan masing2 -

but, I still love the story line and action! great! tapiiii ....story line transformer 2 lagi best for me-la. esp the sad part when optimus died and when shia almost died.

the new heroin in this 3rd installation is not bad, good actually. but, she can't replace megan though -in my opinion-la. the main reason is after the end of transformer 2 when shia almost died, megan was there and they had gone through lots of things together. then suddenly there is this new girl in shia's life? not so best-la!

ape2-pon - tetap menghiburkan hati!

p/s: alhamdulillah, finished a paper for journal submission. finished amend and refine chap 1-4. currently writing another paper for IMETC 2011 and polish the final chap. がんばってください!


transforM3R,

Tuesday, July 12, 2011

am so into you!

Tuesday, July 12, 2011


emma/anne: a Love story that grows for 20 years...

dexter/jim: ... before he can truly understand his Love for his best friend, his soul mate...

xo,

Friday, July 01, 2011

my futuristic lover

Friday, July 01, 2011
You're so supersonic
Wanna feel your powers
Stun me with your lasers
Your kiss is cosmic
Every move is magic -katy perry



xo,

Wednesday, June 29, 2011

my bestfriend!

Wednesday, June 29, 2011

xoxo,


Thursday, June 23, 2011

you're driving me crazy!

Thursday, June 23, 2011
I got tongue ulcer

It's annoying

It's driving me crazy for nearly a month now

causes: pressured and stressed up! or ... too much durian? ;p

ya Allah, tabahkanlah hatiku ... kuatkanlah semangatku ...

ya Allah, semoga aku beroleh kesihatan yang baik untuk menyempurnakan tugasanku ...

amin,

Wednesday, June 22, 2011

built in 1808

Wednesday, June 22, 2011
masjid melayu lebuh acheh, pulau pinang

Tuesday, June 21, 2011

@ 1 Borneo

Tuesday, June 21, 2011
my mom with captain jack sparrow during the Alliance Bank Malaysia BHD annual dinner @ 1 Borneo

Monday, June 20, 2011

momentum

Monday, June 20, 2011
in need of the momentum

momentum : strength or force gained by motion or by a series of events

source: http://www.merriam-webster.com/dictionary/momentum

best of luck!

blurry

blur

what to do?

what should I do first?

~

Wednesday, June 08, 2011

i miss you

Wednesday, June 08, 2011
xoxo,


Monday, June 06, 2011

kau mewarnai hidupku

Monday, June 06, 2011
musim cuti sekolah = musim perkahwinan

tahniah buat semua rakan yang telah bergelar isteri dan suami!

sedih tidak dapat bersama menghadirkan diri meraikan hari bahagia dengan rakan-rakan. terutamanya majlis rakan-rakan jenan9802, siap ada album bersuka ria dengan baby anak rakan-rakan yang telah bergelar ibu!

memang seronok melihat semua gambar yang merakam saat manis majlis perkahwinan kan? ;)

layan gambar warna tema untuk majlis perkahwinan juga seronok! ;p

mula-mula jatuh hati dengan gabungan warna "pink & blue" selepas melihat gambar ini:


inspirasi tema warna "pink & blue"


sumber: http://wedding-cupcakes.org/2010/07/light-blue-and-pink-wedding-cupcakes-with-small-cutting-cake/


sumber: x ingat ~ maaf ;)

sumber: x direkodkan ~ maaf ;)

sumber: http://www.squidoo.com/pink-and-brown-wedding-favors-and-supplies

atau gabungan warna "brown & blue" ~ lebih "sophisticated & elegant"
sumber: http://www.squidoo.com/blue-and-brown-wedding-favors-and-supplies

menarik! gabungan warna yang unik ;)

sekadar inspirasi ...

p/s: awak juga mewarnai hidup saya!

salam,




katakanlah ♥ say anything © 2017