Pages

Monday, July 24, 2017

goals

Monday, July 24, 2017
An excerpt from The Coding Manual for Qualitative Researchers by Saldana (2013)

...should serve as our ideal goals as qualitative researchers:
Only understanding matters.
We must not just transform our data, we must transcend them.
Insight is our forte.
The whole purpose of the enterprise is discovery and revelation.
We do it to be profound...   
                                                          written by Harry F. Wolcott 


p/s: I honestly don't want to "label" myself as a qualitative or quantitative researcher. That would be totally depending on the research questions. Whether the answer could be discovered through quantitative or qualitative methods. I can be both, I would say. I am a pragmatic... "doing what works best"  بإذن الله

Monday, July 10, 2017

scary

Monday, July 10, 2017
I just read some of my posts from over the years... and ... I realized...

I used to love planning!

But,

It's scary to plan now!!! Because am afraid that I couldn't make it :( 


kgcumf

W: we're doing crazy things!

M: love is crazy

I don't need anything from him. Letting him know was enough for me. To keep on smiling :) 



like crazy,




Sunday, January 31, 2016

Basic.

Sunday, January 31, 2016
The very basic of my field, instructional systems or commonly known as educational technology in Malaysia.

Instructional Design Models Infographic
Find more education infographics on e-Learning Infographics

Wednesday, January 27, 2016

Redha...

Wednesday, January 27, 2016
Assalamualaikum...

I lost my beloved father on 14 November 2015. Just five days after my daughter's birthday. Exactly a month after that, 14 December 2015 is my birthday. And he is supposed to be 58 years old on 27 December 2015. And my newborn was just over two months on that day, Saturday, when my mom called early in the morning, waktu subuh.

Rindunya.... Ya Allah... Rindunya...

Banyak "benda tak sempat" dengan arwah ... Merantau, belajar jauh dari parents yang tinggal di Sabah sejak berumur 13 tahun. Sekolah di Kedah. kemudian matrikulasi di Labuan, dan sambung degree dan master di Penang.

Sudah niat untuk parents aku datang ke US, menghabiskan masa 6 bulan di sini sebelum kami balik ke Malaysia for good akhir tahun ini ... dan kami semua akan tinggal bersama di Penang.

Ya Allah ... niat aku dan suami serta arwah dan ummi tak kesampaian... Ya Allah ...

Allah sebaik-baik perancang... Ya Allah...

Redha itu,
tidak tercapai dengan kata.
tapi dicapai dengan hati, fikiran dan imannya.

Redha itu bila Allah tarik orang yang kau paling sayang,
kau masih tersenyum dan senang.
Bukan kerana kau kejam. tapi kerana kau tahu dia ditempat yang lebih baik.
Dan dosa-dosanya terhenti setakat matinya.


Alhamdulillah.


Kali terakhir aku peluk, kucup tangannya masa arwah dan ummi balik ke Malaysia pada awal tahun 2015.

Allahu... rindunya...



I still can't looked through photos yang ada arwah bapak... tak tahan... sebak...





Monday, December 21, 2015

Tolong sedar diri!

Monday, December 21, 2015
Copied from FB: 

Mohd Irfan Arifin
BIASISWA BUKAN PERCUMA.
Sehari dua ni viral pasal slip gaji yang kena potong PTPTN tuh.
Dan ramai orang yang tengah risau sekarang nih. Biasalah tuh.
TAPI yang aku peliknya,
kenapa yang orang yang mengaji free @ ditanggung boleh rileks je?
Siap join sekali duk perli geng2 yang kena bayar PTPTN lagi.
Kau tak risau ke kau dapat free?
kenapa kena risau?
Kau tak tahu, tak fikir, atau tak pernah fikir?
KENAPA PENGAJIAN KAU DITANGGUNG SEPENUHNYA?
kau ingat duit tu hadiah sebab kau pandai mengaji je ke?
hello.. kau ni siuman ke tak?
kau ingat duit tu datang dari mana? derma tok arab?
banyak cantik muka kau.
Yang tanggung kau mengaji tu:
Petani,
Buruh,
Nelayan,
Peniaga,
Penjawat Awam,
Sektor Swasta,
blablablabla.
-nak list semua sampai esok pun tak habis.
secara mudahnya, pengajian kau ditanggung oleh
RAKYAT MALAYSIA!
Anak-anak mereka semua nih.
Ada jugak yang mengaji macam kau.
Tapi tak ditanggung pun.
Kena bayar balik.
Ada kau dengar mereka bising? Jeles?
Ada mereka menuntut supaya dihapuskan biasiswa?
Baru lah adil, kan?
Bayar bersama. Patut rasa pun bersama.
Tapi mereka tak macam tuh pun.
Naiklah banyak mana pun biasiswa,
mereka tak menentang.
Makin sokong adalah.
KENAPA AGAKNYA YE?
Jadi, balik kepada persoalan asal.
kenapa agaknya kau tak perlu bayar balik macam orang lain?
orang lain pun mengaji jugak, tapi ramai je yang kena bayar balik.
Apa yang buat kau jadi ISTIMEWA sangat nih?
Jawapannya mudah saja.
Sebab dalam beratus ribu orang yang mengaji tuh,
kau di antara yang "dijangkakan"
akan dapat berjasa lebih suatu hari nanti.
Berjasa kepada siapa?
kau fikirlah sendiri. Kau kan PANDAI.
'Jangkaan' ini pula tentu sekali berlandaskan kepada keputusan pengajian kau.
Faham tak?
Faham ke tak?
Ke tak Faham?
Biasiswa tu bukannya percuma,
Tapi AMANAH!
AMANAH inilah yang akan sentiasa " mengikat" kau nanti.
Supaya nanti, bila kau dah habis mengaji. Kau tak pilih untuk:
" I tak nak kerja kat Malaysia la you. Gaji rendah, tak kuasa I."
Sebab kau tak kan lupa pada jasa orang lain terhadap kau. Selagi kau tak lupa.
Supaya nanti, bila kau jadi guru misalnya. Budak-budak kau tak nak belajar, kau takkan sewenang-wenangnya cakap:
"suka hati awaklah nak belajar ke tak. Cukup bulan gaji cikgu tetap masuk."
Sebab kau terikat dengan AMANAH.
Supaya nanti bila ko jadi jururawat misalnya. BIla ada budak kemalangan motorsikal, kau takkan sewenang-wenangnya fikir:
"Mesti berlumba nih. Ah, biarlah dia sakit lama sikit. kalau mampus pun lagi bagus."
Sebab kau tak tahu. Duit yang tanggung kau mengaji dulu, mungkin termasuk duit bapak budak tuh.
‪#‎PERHATIAN‬ - Tapi jangan pula orang yang bayar balik PTPTN fikir ko tak terikat dengan AMANAH & TANGGUNGJAWAB pula. GAJI ko dari mana, HALAL / BERKAT ko kena ambikj kira juga.
Harapnya kau dah faham lah.
kau bukannya dapat hadiah sebab kau pandai mengaji.
ISTIMEWA kau, hanya
kerana kau " terpilih" untuk memikul satu AMANAH.
Jadi, kenapa kau rileks sangat nih?
Kenapa kau tak risau?
Orang yang KENA BAYAR tuh.
Tak kisahlah lama mana pun.
10 tahun, 20 tahun, 30 tahun sekalipun. Asalkan diorang bayar balik.
Sampai masa nanti langsailah semua hutangnya.
"Hutang" kau pula,
sampai bila baru akan terbayar semuanya?
katakanlah ♥ say anything © 2014