Pages

Sunday, January 31, 2016

Basic.

Sunday, January 31, 2016
The very basic of my field, instructional systems or commonly known as educational technology in Malaysia.

Instructional Design Models Infographic
Find more education infographics on e-Learning Infographics

Wednesday, January 27, 2016

Redha...

Wednesday, January 27, 2016
Assalamualaikum...

I lost my beloved father on 14 November 2015. Just five days after my daughter's birthday. Exactly a month after that, 14 December 2015 is my birthday. And he is supposed to be 58 years old on 27 December 2015. And my newborn was just over two months on that day, Saturday, when my mom called early in the morning, waktu subuh.

Rindunya.... Ya Allah... Rindunya...

Banyak "benda tak sempat" dengan arwah ... Merantau, belajar jauh dari parents yang tinggal di Sabah sejak berumur 13 tahun. Sekolah di Kedah. kemudian matrikulasi di Labuan, dan sambung degree dan master di Penang.

Sudah niat untuk parents aku datang ke US, menghabiskan masa 6 bulan di sini sebelum kami balik ke Malaysia for good akhir tahun ini ... dan kami semua akan tinggal bersama di Penang.

Ya Allah ... niat aku dan suami serta arwah dan ummi tak kesampaian... Ya Allah ...

Allah sebaik-baik perancang... Ya Allah...

Redha itu,
tidak tercapai dengan kata.
tapi dicapai dengan hati, fikiran dan imannya.

Redha itu bila Allah tarik orang yang kau paling sayang,
kau masih tersenyum dan senang.
Bukan kerana kau kejam. tapi kerana kau tahu dia ditempat yang lebih baik.
Dan dosa-dosanya terhenti setakat matinya.


Alhamdulillah.


Kali terakhir aku peluk, kucup tangannya masa arwah dan ummi balik ke Malaysia pada awal tahun 2015.

Allahu... rindunya...



I still can't looked through photos yang ada arwah bapak... tak tahan... sebak...





Monday, December 21, 2015

Tolong sedar diri!

Monday, December 21, 2015
Copied from FB: 

Mohd Irfan Arifin
BIASISWA BUKAN PERCUMA.
Sehari dua ni viral pasal slip gaji yang kena potong PTPTN tuh.
Dan ramai orang yang tengah risau sekarang nih. Biasalah tuh.
TAPI yang aku peliknya,
kenapa yang orang yang mengaji free @ ditanggung boleh rileks je?
Siap join sekali duk perli geng2 yang kena bayar PTPTN lagi.
Kau tak risau ke kau dapat free?
kenapa kena risau?
Kau tak tahu, tak fikir, atau tak pernah fikir?
KENAPA PENGAJIAN KAU DITANGGUNG SEPENUHNYA?
kau ingat duit tu hadiah sebab kau pandai mengaji je ke?
hello.. kau ni siuman ke tak?
kau ingat duit tu datang dari mana? derma tok arab?
banyak cantik muka kau.
Yang tanggung kau mengaji tu:
Petani,
Buruh,
Nelayan,
Peniaga,
Penjawat Awam,
Sektor Swasta,
blablablabla.
-nak list semua sampai esok pun tak habis.
secara mudahnya, pengajian kau ditanggung oleh
RAKYAT MALAYSIA!
Anak-anak mereka semua nih.
Ada jugak yang mengaji macam kau.
Tapi tak ditanggung pun.
Kena bayar balik.
Ada kau dengar mereka bising? Jeles?
Ada mereka menuntut supaya dihapuskan biasiswa?
Baru lah adil, kan?
Bayar bersama. Patut rasa pun bersama.
Tapi mereka tak macam tuh pun.
Naiklah banyak mana pun biasiswa,
mereka tak menentang.
Makin sokong adalah.
KENAPA AGAKNYA YE?
Jadi, balik kepada persoalan asal.
kenapa agaknya kau tak perlu bayar balik macam orang lain?
orang lain pun mengaji jugak, tapi ramai je yang kena bayar balik.
Apa yang buat kau jadi ISTIMEWA sangat nih?
Jawapannya mudah saja.
Sebab dalam beratus ribu orang yang mengaji tuh,
kau di antara yang "dijangkakan"
akan dapat berjasa lebih suatu hari nanti.
Berjasa kepada siapa?
kau fikirlah sendiri. Kau kan PANDAI.
'Jangkaan' ini pula tentu sekali berlandaskan kepada keputusan pengajian kau.
Faham tak?
Faham ke tak?
Ke tak Faham?
Biasiswa tu bukannya percuma,
Tapi AMANAH!
AMANAH inilah yang akan sentiasa " mengikat" kau nanti.
Supaya nanti, bila kau dah habis mengaji. Kau tak pilih untuk:
" I tak nak kerja kat Malaysia la you. Gaji rendah, tak kuasa I."
Sebab kau tak kan lupa pada jasa orang lain terhadap kau. Selagi kau tak lupa.
Supaya nanti, bila kau jadi guru misalnya. Budak-budak kau tak nak belajar, kau takkan sewenang-wenangnya cakap:
"suka hati awaklah nak belajar ke tak. Cukup bulan gaji cikgu tetap masuk."
Sebab kau terikat dengan AMANAH.
Supaya nanti bila ko jadi jururawat misalnya. BIla ada budak kemalangan motorsikal, kau takkan sewenang-wenangnya fikir:
"Mesti berlumba nih. Ah, biarlah dia sakit lama sikit. kalau mampus pun lagi bagus."
Sebab kau tak tahu. Duit yang tanggung kau mengaji dulu, mungkin termasuk duit bapak budak tuh.
‪#‎PERHATIAN‬ - Tapi jangan pula orang yang bayar balik PTPTN fikir ko tak terikat dengan AMANAH & TANGGUNGJAWAB pula. GAJI ko dari mana, HALAL / BERKAT ko kena ambikj kira juga.
Harapnya kau dah faham lah.
kau bukannya dapat hadiah sebab kau pandai mengaji.
ISTIMEWA kau, hanya
kerana kau " terpilih" untuk memikul satu AMANAH.
Jadi, kenapa kau rileks sangat nih?
Kenapa kau tak risau?
Orang yang KENA BAYAR tuh.
Tak kisahlah lama mana pun.
10 tahun, 20 tahun, 30 tahun sekalipun. Asalkan diorang bayar balik.
Sampai masa nanti langsailah semua hutangnya.
"Hutang" kau pula,
sampai bila baru akan terbayar semuanya?

Tuesday, August 11, 2015

3 Tips to Write a Lot!

Tuesday, August 11, 2015
Assalamualaikum,

I would like to share 3 tips to write a lot that I've summarized from the How to Write a Lot: A Practical Guide to Productive Academic Writing, written by Paul J. Silvia, PhD. There are a lot of useful information and guideline in his book, but I found these tips can be applied in my writing journey.


My daugther, Husna was learning to write a lot, before learning A B C! 
Husna at 4 months young. She's 21 months now :) 


This book was an assigned reading for my Instructional Systems Research Seminar that I took in Spring 2014.

Alhamdulillah, I'm officially a PhD candidate in spring 2015 and become an ABD (all but dissertation) student! which also means that I need to gear up my writing!

So, here's the tips:

Tip #1: Make a schedule and stick to it! 

Ralph Keyes (2003), a professional writer, noted that "the simple fact of sitting down to write day after day is what makes writers productive" (p. 49). The author, Paul shared that he allocated 2 hours in the morning strictly for writing only. He ensures that he spent time writing directly after waking up with coffee in hand. No checking emails or morning news.

*Please note that allocated time for writing doesn't mean that you will only "write/type", reading articles, revising your writing, analyzing data can also be the activities that you can achieve during your allocated writing time.  

My plan: Allocated at least 2 hours after subuh prayer for my writing time. No emails/facebook/blogs during this precious time. Also remember to write outside of this allocated writing time.

Tip #2: Set your concrete daily goals. 

It's good that you have writing goals such as complete my literature review or defend my prospectus in three months. But, it's better to be more specific and concrete. Write daily goals that are manageable and you'll be happy once you achieve it. For examples:

  • Write at least 200 words.
  • Print the first draft I finished yesterday, read it, and revise it. 
  • Add missing reference

My plan: I plan to write my daily concrete goals based on the headings that I've brainstormed for my prospectus. For example:

  • Develop a table of problem based learning definitions
  • Use the table to summarize what and how students learn in a problem based learning lesson 

Tip #3: Monitor your writing progress. 

Paul stated that by monitoring our writing progress, we will keep our goals salient and help us to stay focus, sit down and write as well as help us to set better goals. He uses a SPSS file with variables called month, date, day, words (number of words he wrote), goal, and project (different writing work such as grants, journal articles).

My plan: Currently, I do have a notebook where I jot down what I did for the day. Maybe I'll try using an excel file to systematically monitor my progress.


Best of luck!






Tuesday, August 04, 2015

Tiny Milestones, More Momentum

Tuesday, August 04, 2015
Why setting tiny milestones will help you feel satisfied and accomplished? 
  1. Small measures of progress help to maintain momentum over the long-run, which means you’re more likely to finish large tasks.
  1. The faster you complete a productive task, the more quickly your day develops an attitude of productivity and effectiveness.
This will help you to maintain day-to-day productivity :)
Source: here

Berusahalah! 


katakanlah ♥ say anything © 2014